Stigli su hladniji jesenski dani i počeli smo polako okretati termostate grijanja. No, jeste li ikada razmišljali o isplativijoj varijanti grijanja koja je uz to najljepša dekoracija prostora u vrijeme zimskih dana. Jeste li možda priželjkivali da i vaš dom jednom bude kao savršena scena iz klasičnih američkih filmova kada se u vrijeme blagdana cijela obitelj okuplja i druži uz toplinu kamina. Zaboravite na maštu i krenite u akciju, a mi ćemo vam pomoći da obratite pažnju na nekoliko najvažnijih koraka.

Ytong je izvrstan materijal za izgradnju kamina jer ne gori i ima visoku vatrootpornost što mu omogućava da i pod vrlo visokim temperaturama od čak 700⁰C ne mijenja svoja svojstva. Praktičan je i može ga se koristiti za kompletnu konstrukciju kamina; ložište, bočnu stranicu i napu iznad ložišta. Za samo izvođenje različitih vrsta kamina najčešće se koriste Ytong ploče koje se vrlo lako koriste te pružaju mogućnost piljenja što omogućava izvedbu skoro svih oblika koje možete zamisliti.

Odabir kamina i tipa ložišta ovisi o vrsti prostora, njegovoj namjeni te životnom stilu korisnika. Također, važno je znati da se tipovi ložišta razlikuju ovisno o vrsti energenata, veličini, snazi, radi li se o otvorenom ili zatvorenom ložištu odnosno sa staklom ili bez njega. Kod odabira potrebno je i odlučiti hoće li namjena kamina biti funkcionalna u svrhu grijanja ili isključivo estetska, koji se energent želi koristiti i postoje li u interijeru preduvjeti i mogućnosti za njegovo korištenje.

Svaki kamin ima osnovne dijelove na koje treba obratiti pozornost, a to su ložište kamina, dimnjak, te obloge i dekoracija.
Ložište kamina je središnji dio, prostor okružen zračnim omotačem u kojem se zagrijava zrak iz prostorije. Zrak se uvodi kroz donje otvore za dovod zraka, a potom se putem odzračnika odvodi natrag u prostoriju. Samo ognjište kamina može biti otvoreno ili zatvoreno, a snaga grijanja kod zatvorenih kamina je značajno veća nego pri onima otvorenog tipa.
Dimnjak i njegova pravilna izvedba presudni su za dobro funkcioniranje kamina. S unutarnje strane površina dimnjaka trebala bi biti glatka kako bi se čađa što manje hvata za stijenke, a svuda gdje dimnjak dolazi u dodir s hladnim vanjskim zrakom treba biti dobra izolacija.
Funkcionalni dio kamina namijenjen je funkciji grijanja, a kako bi tu funkciju i ostvarili potrebno je izraditi postolje kamina, postaviti ložište, izraditi komore za zagrijavanje zraka, spojiti ložište s dimnjakom te dodatne radnje po potrebi. Nakon postavljanja funkcionalnog dijela mogu se dodati obloge i ukrasi.
Obloge i dekoracija ovise o željama, stilu interijera, financijskim mogućnostima i mjestu gdje će kamin biti smješten. U smislu stila, razlikujemo klasične, rustikalne i moderne kamine, a prema njihovom stilu se odabiru i materijali za oblaganje i ukrasni dijelovi.
Od Ytong materijala mogu se oblikovati klasični kamini jer su Ytong ploče pogodne za piljenje i oblikovanje, ali i moderni kamini koji su obično elegantnih ravnih linija te se savršeno uklapaju u suvremeno uređene prostore.

Ako krećete u vlastitu izradu ili vas zanima što je sve potrebno za izradu Ytong kamina, evo što vam je potrebno:

  • Ytong ploče debljine 5 i/ili 7,5 cm
  • Zidne ploče debljine 10 i/ili 12,5 cm
  • Tankoslojni mort
  • Od alata: pila, lopatica za nanošenje tankoslojnog morta, miješalica za pripremu morta i kanta
  • Materijal za završnu obradu

Završne obrade možete izvesti završnom žbukom, keramikom ili kamenom.

U slučaju da imate dovoljno znanja iz područja gradnje spremni ste za izradu Ytong kamina po vlastitoj želji. Ako pak nemate iskustva, najbolje bi bilo da posao ipak prepustite stručnjacima.
Sav materijal potreban za gradnju možete nabaviti u svim Bit promet trgovinama, a ako vas zanimaju prednosti Ytong gradnje saznajte ih ovdje.