Vjerojatno ste se već okušali u bojenju unutarnjih zidova, no jeste li znali pravilno odabrati alat? Znate li za što se koristi koji kist ili valjak? Iako se čini da ne možete pogriješiti, ipak dobro je znati za što se koji alat koristi i kako vam može pomoći prilikom bojenja.

Prilikom bojenja boja prska i stvara sitne točkice, koje se teško skidaju kada se osuše. Stoga je važno da se prije samog početka bojenja zaštitite sve površine kako vas na kraju samog bojenja ne bi dočekalo previše čišćenja. Potrebno je sve prozore, vrata, štokove, rubove zidova, podove i namještaj zaštititi samoljepljivom trakom i zaštitnom folijom. Zaštita prostora prije bojenja oduzeti će vam nešto vremena, no čišćenje nakon bojenja bez zaštite oduzeti će vam duplo više vremena.

Kistovi i četke koriste se za bojenje raznih najčešće manjih površina, dok su valjci namijenjeni za bojenje velikih površina poput zidova i stropova. Da bi odabrali pravi alat za bojenje važno je znati kakva je podloga koju bojite i s kakvom bojom ćete tu podlogu bojiti.
Pri kupnji uvijek birajte četke s gusto postavljenim dlakama koje su razdijeljene pri vrhu što će omogućiti bolju apsorpciju vode. Kistove s prirodnim dlačicama najbolje je koristiti za boje i lakove na bazi otapala, dok se za premaze na bazi vode preporučuju kombinirani ili u potpunosti sintetički kistovi. Za grublje zidove odaberite valjak s dužim dlačicama, a za glatke površine valjak s gustim i kratkim dlačicama.

Plosnati kist

Koristi se za ravne površine, a veličinu kista odaberite prema vlastitoj potrebi. Imajte na umu da je lakše bojati s manjim kistovima, dok je s većima puno brže je omogućava veću pokrivenost površina. Iako dolaze u različitim debljinama imajte na umu da što je debljina veća to je i kvaliteta veća.

Ovalni kist

Koristi se za bojenje cijevi, prozora ili kutova.

Kist za posebne namjene

Koristi se za bojenje teško dostupnih mjesta poput rubova, utora, radijatora i slično.

Valjak za glatke površine

Za glatke površine koristi se valjak s gustim kratkim dlačicama.

Valjak za grube površine

Za grube površine i fasade koristi se valjak s dužim dlačicama.

Mali valjak

Za bojenje malih površina i rubova koristi se mali valjak.

Mrežica za valjak

Kako se ne bi potrošila sva boja i kako zid ne bi bio premokar važno je prilikom svakog umakanja u boju ocjediti višak s valjka na mrežici.

Jednom kupljeni alat za bojenje može vam poslužiti zauvijek, ali samo ako ga uvijek nakon upotrebe pravilno očistite.
Kistove možete očistiti tako da višak boje obrišite novinama, a višak boje s valjka tako da valjkom prijeđete preko novina. Da bi četke i kistovi nakon sušenja ostali mekani operite ih u vodi s nekoliko kapi omekšivača ili deterdženta za pranje rublja i ostavite ih u toj otopini preko noći. Pri tome pazite da drške nisu unutar otopine jer će inače nabubriti i popucati. Nakon otapanja alat dobro isperite u čistoj vodi. Još jedan trik koji vam može pomoći da kistovi ostanu mekani jest da u njih utrljajte nekoliko kapi jestivog ulja.
Da bi spriječili nastanak plijesni kistove spremite na prozračno mjesto bez prašine ili ih umotajte u novinski papir. U slučaju da su četke na kistu postale krute kist na kratko prokuhajte u octu i odstranite staru boju.

Uz kistove, valjke, mrežicu, zaštitnu foliju i zaštitnu traku bit će vam potrebne i ljestve. U našem asortimanu možete pronaći drvene ljestve različitih dimenzija, ali i sav potreban alat za soboslikarski  program pronađite ovdje http://bitpromet.hr/soboslikarski-program/.  Ako pak imate problema s odabirom boja, provjerite koje se boje preporučuju za određenu prostoriju vašeg doma http://bitpromet.hr/2018/03/odabir-boja-vas-dom/.