UNUTARNJA ŽBUKA

Žbuka se u pravilu sastoji od morta i punila odnosno dodataka poput pijeska ili stiropora te vezivnog sredstva. Žbuke se razlikuju upravo po vezivnom sredstvu te prema tom kriteriju postoje gipsane žbuke, vapnene žbuke ili cementne žbuke, ali i kombinacije poput gips-vapnene ili vapneno-cementne žbuke. Pored toga, postoje i mineralne glinene žbuke i žbuke na bazi umjetne smole s organskim vezivom.

Specijalni dodaci daju sloju žbuke posebne osobine, pa tako postoji primjerice žbuka za sanaciju zida ili žbuka za zaštitu od vlage. Za unutarnje prostore postoji žbuka za izolaciju električnih i elektromagnetskih polja, žbuka za poboljšanje akustike prostora i posebna dekorativna žbuka.

Unutarnja žbuka pozitivno djeluje na klimu u prostoru (veže višak vlage iz zraka u prostoru) i služi prvenstveno kao ravna podloga za kasnije premaze, pločice ili tapete. Ako su površine zidova već dovoljno ravne i time pogodne za lijepljenje tapeta, dovoljno je zatvoriti duboke fuge, proreze za vodove i druge neravnine.Slikovni rezultat za inner cement plaster

Najvažniji korak za ispravno žbukanje je ispravna priprema podloge. Podloga mora biti suha, čista, bez pukotina i prašine. Labave dijelove očetkajte ili pometite s podloge. Rupe i udubine napunite i poravnajte kitom jer pojedine vrste žbuke (npr. žbuka za zaribavanje) ne mogu prekriti rupe i udubine na zidu – neovisno o debljini sloja. Osim toga, podloge s različitim apsorpcijskim svojstvima poput gips ploča, gipsane žbuke, betona, flisanih tapeta i nabrušenih ili mat slojeva stare žbuke, premažite temeljnim premazom (obratite pažnju na upute proizvođača). Ako namjeravate žbukati samo pojedine dijelove zida, označite i oblijepite dio zida za žbukanje širokim krep trakama. Pojedini proizvođači žbuke dodatno preporučuju da se podloga prije žbukanja navlaži.

 

Napomena: Kada birate žbuku i temeljni premaz, odaberite međusobno usklađene komponente i komponente koje potječu iz istog sustava.