Odabir boja za dom jedan je od težih zadataka prilikom uređenja doma i unutarnjeg interijera. Dobar odabir boja zidova u mnogome doprinosi cjelokupnom izgledu prostorije. Odabir boja u domu ne može se prepustiti slučaju ili trenutnom raspoloženju, već pri odabiru boja morate uskladiti boju zidova boji namještaja, namjeni sobe koju uređujete i sve to možda uskladiti s vašom najdražom bojom. Ne zaboravite da bi i namještaj koji naknadno kupite trebao biti usklađen s bojama koje odaberete.

Mnogi dizajneri interijera slažu se kako prilikom odabira boje za male prostore nema pravila. Ono što je važno je da tako uređen stan progovara o vašoj osobnosti, da se osjećate udobno i da vam se sviđa. Ipak treba imati na umu da ćete nekim strategijama bojenja ipak postići određeni efekt.

Neke osnovne stvari dobro je znati, poput efekta određenih boja, orijentacije stana, igre bojama koje dodaju dubinu prostoru  itd…

Dnevna soba je prostorija u kojoj najviše boravite. S bojama u njoj možete eksperimentirati, ali imajte na umu da ne napravite preveliki kontrast među bojama namještaja i zidova. Najbolji izbor za boje dnevnog boravka su pastelne boje. Posljednjih godina je vrlo popularno lijepljenje foto-tapeta te zidnih naljepnica. Ako lijepite foto-tapete odaberite samo jedan zid u prostoriji, a ostali neka budu jednobojni i usklađeni s bojom koja prevladava na tapetama.

U kuhinji i blagovaonici odaberite ugodne boje kako bi vam pripremanje i konzumiranje hrane bilo što ugodnije. Pored usklađivanja s bojom kuhinjskih elemenata, boju zidova u kuhinji potrebno je prilagoditi i boji pločica ili zaštitnog stakla koji su neizostavan dio svake kuhinje. Za kuhinju su najbolji svijetli i nježni te živi tonovi. U ovom dijelu doma se ne preporučuje upotreba hladnih nijansi sive i plave boje jer umanjuju apetit.

Spavaća soba je mjesto za opuštanje i odmor, pa i boje zidova trebaju biti usklađene s namjenom ove prostorije u kući. Zidove spavaće sobe je najbolje bojiti plavom, ljubičastom, sivom ili bež bojom. Neutralne nijanse ovih boja pomoći će Vam da lakše utonete u san. Narančasta i crvena boja nisu prikladne za zidove spavaće sobe jer razbuđuju.

Zidovi dječje sobe mogu biti obojeni najrazličitijim bojama. Boje trebaju biti žive, no ne previše jarke i fluorescentne kako ne bi izazvale agresiju kod djece. Ako uređujete sobu za bebu koristite svjetlije i nježnije boje te pastelne nijanse. U dječjoj sobi možete za svaki zid odabrati drugu boju ili čak na isti zid nanijeti dvije različite, najčešće kontrastne boje. Zidove dječje sobe napravite još zanimljivijima korištenjem zidnih naljepnica.

Prilikom odabira boja morate paziti i na orijentaciju prostorije koju bojate. Ako soba gleda na sjever imat će manje prirodnog svjetla i za nju je uvijek bolje birati toplije tonove. U prostorijama pak koje su okrenute prema jugu ili zapadu najbolje će se uklopiti plavi ili zeleni tonovi.