Geotekstil

Sintetički materijali danas se koriste gotovo svugdje, bilo da je to izgradnja vikendica ili za održavanje vrta. Razlog je veoma jednostavan, takvi materijali su jeftini, jednostavni, praktični, pouzdani i višenamjenski. Jedan takav primjer je i geotekstil.

U usporedbi s drugim građevinskim materijalima, ima dobre filtracije, odvodnju i separacijska svojstva. Veoma je izdržljiv te se neće rastegnuti ili pohabati, otporan je na mehanička oštećenja neophodna u visokoj vlažnosti; ne upija vodu i ne povećava težinu.

Pri niskogradnji se filc upotrebljava kao podloga kod zemljanih radova, pri gradnji cesta, parkirališta, tunela i drugih objekata niskogradnje. Geotekstil je tu u ulozi jačanja terena, odvajanja ili filtracije zemlje, dreniranja ili zaštite.

Geotekstil upotrebljavamo i u visokogradnji. I njime utvrđujemo teren odnosno štitimo ga od erozije i odvajamo ili filtriramo slojeve tla. Njime također dreniramo, štitimo hidroizolaciju, možemo ga podlagati pod laminatne podove ili njime općenito štitimo podove. Napokon, njime možemo štititi površine pri bojanju ili ga koristimo kao zaštitu u vrtovima.

Na tržištu postoji velik izbor geotekstila pa tako možemo birati između geotekstilnih membrana koje su  kemijski inertne i ugodne za okoliš. Upotrebljavaju se za sprečavanje gubitka nosivoga sloja, drenažnoga sloja ili pri prijenosu zemlje u drenažni sloj. Također postoje i membrane od polipropilena i poliestera. Materijal je otporan na kiseline tla i baze, pa i plijesan i bakterije. Membrane sastavljene od polipropilena i poliestera upotrebljavaju se kod drenažnih sustava, za zaštitu hidroizolacije ili kao podloga za laminat, pa i kao zaštita vrta. I na kraju netkani geotekstil, napravljen od beskonačnih polipropilenskih niti, koje su među sobom mehanički utvrđene ili vodenim mlaznicama ili iglanjem. Ovaj se filc koristi u niskogradnji, ali i u visokogradnji.